Ganske kort og grundlæggende om substrater.

substrater

Ganske kort og grundlæggende om substrater.

Alle planter begynder at vokse i et bestemt slags dyrknings medium eller ‘substrat’. Et substrat er med andre ord et underlag som en avler bruger til at dyrke sine planter. Der er flere forskellige typer af substrater. Valget af substratet afhænger af den kultur man dyrker.

I hobby tilfælde er det ens præferencer der udgør hvilket substrat man bestemmer sig for at anvende, da der er fordele og ulemper ved dem alle. De mest almindelige er Jord, Coco eller at dyrke i vand, altså Hydroponics. Der er intet rigtigt eller forkert.

Dette leder os videre til næste punkt, nemlig substraterne. 

Ganske kort og grundlæggende om substrater.

I alle de typer af substrater der findes, er det fælles for dem alle at de alle kan fås i forskellige kvalitetsniveauer. Det er selvfølgelig altid en fordel at dyrke med et substrat der er egnet til den kultur man dyrker. Der er også nogle substrater hvor det er en fordel at have et kvalitetsprodukt fra starten af. Fx. hvis man køber en dårlig kvalitets jord, kan man have nemmere ved t få dyr, eller i værste tilfælde så indeholder jorden allerede dyr ved købet.

Lad os starte med jord. At gro med denne type substrat er måske den mest kendte metode til dyrkning. Når man snakker om jord er det godt at vide at jord kommer i flere forskellige kvaliteter samt udgaver. Jord kommer vist ikke meget tættere på naturen, så hvis man har en økologisk tilgang til tingene. Så er dette det umildbare bedste valg. Der er også nogle der hævder at smagen i din afgrøde er bedre når den er dyrket i jord, da der er mulighed for at være mikroorganismer samt bakterier.

Jord bliver tungt ved vanding, derfor kan rødderne have svære ved at få ilt. Hvilket gør at mange vælger at blande deres jord med Leca sten eller perlite for bedre dræning samt iltindhold. Man skal være opmærksom på at jord kan købes som gødet eller ikke gødet, samt med en lav/høj pH værdi. De fleste jordtyper har en lille smule gødning i sig i forvejen, så man behøver ikke at gøde selv de første par uger. Det er derfor ikke helt ligegyldig hvilken jord man vælger. 

Coco

Et andet meget populært substrat er Coco. Coco kommer fra de varme lande hvor de er rige på coco nødder. Før Coco nødden kan bruges som et substrat, er de blevet lagt i blød i vand over en længere periode, derefter skal det vaskes ordentligt, dampes og pufret for at ende med et rent slutprodukt. Ligesom med jorden er der naturligvis også kvalitets forskel for de forskellige udgaver af coco. Nogle fabrikanter ligger deres coco i blød i saltvand, da det er lagt billigere dog opstår der et problem med salt indholdet.

De bedre mærker bruger ferskvand til at opløse Coco’en. En af de helt store fordele ved coco er. At det kan holde på meget vand samt at det ikke bliver kompakt når det skal holde på vandet. Dette gør at man ikke har behov for at tilføre leca sten eller perlite for at give bedre dræning eller iltning. Man skal være opmærksom på at coco typisk kommer helt u-gødet, så der skal man selv huske at påføre gødning fra første dag.

En substrater er noget af det bedste!

Så er der også Rockwool, som har nogle gode egenskaber. Det er nemlig let og luftigt, og kan holde på en høj mængde af vand. I et professionelt regi erhvervsmæssigt bruger man typisk rockwool til dyrkning af tomater, agurker og cannabis. Det bør dog nævnes at Rockwool kan være svær at mestre, det er ikke så tilgivende som jord eller coco.


Videre til Perlite som er et naturprodukt af en vulkansk bjergart, der ved opvarmning (1.200° C) udvider sig til 20 gange det oprindelige rumfang. Perlite består af ca. 70 % kvarts (siliciumoxid).

Oprindeligt brydes perlite med bulldozers i åbne miner i Grækenland og Tyrkiet, hvorefter den soltørres, knuses og sigtes. Materialet anses for at være biologisk harmløst, man skal være opmærksom på at perlite selvfølgelig ligesom alt andet kommer i forskellige kvaliteter og udgaver, hvor de billige udgaver har tendens til at indeholde meget støv. Derfor skal man huske at skylle sin perlite inden brug. Perlite sikrer at dit medium bliver så luftig at det sikrer rødderne på planter, har en optimal ilttilførsel således disse kan udvikles bedre og kraftigere.

Hydro

Til sidst vil jeg kort komme ind på Hydro metoden. Ifølge mange producenter er Hydro “metoden” den mest professionelle metode til dyrkning. Generelt anvendes denne metode i kombination med recirkulations vandsystemer (også kaldet Hydroponic systemer). Ordet, Hydroponic Kommer fra latin, og betyder ”arbejdende vand”. Så, Kort sagt, det er kunsten at dyrke planter uden et traditionelt substrat.

Når de fleste mennesker tænker på hydroponics, tænker de på planter, som er dyrket med deres rødder, suspenderet direkte i vand, uden et gro medium.  Et hydroponics system kunne fx være NFT, DWC, Aeroponics, ebb & flow og dryp systemer, eller i kombination med leca sten eller perlite som bruges til at holde planten stabil imens at rødderne vokses nede i vandet.

Hydro er ikke lige så tilgivelig som at gro i et eksakt substrat, da der ikke er nogle buffer. Samt at rødderne bliver direkte udsat for over/under gødning samt en for høj eller lav pH værdi. Der er mange fordele ved hydroponics systemer, som hurtig vækst. En af ulemperne er at man skal være til stede.